Du som lider av en inflammatorisk reumatisk sjukdom, en neuroligisk sjukdom eller skada eller har psoriasis kan få rehabilitering i varmt klimat.

Regioner och Landsting har olika bestämmelser om vid vilka sjukdomar den här typen av rehabilitering kan ges för och på flera håll har möjligheten till och med tagits bort. Om din läkare bedömer att du skulle ha en positiv effekt av klimatvård utomlands skickar hen en remiss till en uttagningsenhet som i sin tur gör den slutgiltiga bedömningen.

Ett andra alternativ till denna typen av vård är genom en ansökan till Försäkringskassan. Då behövs ingen remiss och du väljer valfri anläggning inom EU. Läs mer om det här!

Behandlingen sker oftast på anläggningar på Gran Canaria, Teneriffa, Spanska fastlandet eller Montenegro, där några anläggningar erbjuder vård året om och andra bara säsongsvis. Normal tid för rehabilitering är mellan tre och fyra veckor.

Blir du beviljad denna typ av vård genom din region eller landsting betalar du endast den summa du skulle ha betalt för sjukhusvård hemma i Sverige, vanligtvis mellan 80-100 kronor per dag. Flygresa, transfer, kost, logi och behandling ingår oftast i den summan.

Undersökningar har visat att behandling i varmt klimat ger effekt, men den varar lite olika länge beroende på din sjukdom och funktionsnedsättning.

Hur fungerar klimatvård – rehabilitering utomlands?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *